16/12/14

La formació en el futbol femení: cinc veus autoritzades

Participants a la trobada, d’esquerra a dreta: Clara Puntí (OAR Vic), Lluís Gutiérrez (Torelló), Àlex Solduga i Èric Polo (Sant Quirze) i Jesús Sánchez (Torelló)

Dimecres al vespre, al Centre Cívic Can Pau Raba (Vic) hi ha un espai reservat per la revista ‘Onze Metres’. El motiu? Una trobada entre coordinadors i responsables del futbol femení de tres equips de la comarca -Sant Quirze de Besora, Torelló i OAR Vic- per parlar de la situació que viuen i de la formació que es dóna a les jugadores d’Osona.

Com el masculí

Una de les idees que plana durant tota la conversa entre els coordinadors és que el treball amb les nenes i jugadores és molt similar al que es duu a terme amb el futbol masculí: a l’hora d’escollir els continguts i la metodologia d’entrenament. Jesús Sánchez, responsable del futbol femení al CF Torelló ho explica de la manera següent: “El pla de treball i la metodologia són les mateixes. En l’aleví/benjamí/prebenjamí s’agafa la metodologia del benjamí (masculí); en l’infantil/aleví, la de l’aleví (masculí)”.
Jesús Sánchez (coordinador femení CF Torelló): “La meva lluita és any a any per mantenir el bloc de jugadores i que comencin el següent sense les sorpreses de juliol, agost i setembre” / “El més negatiu, que els clubs grans cada vegada en volen més; el més positiu, que som molts més que pensem a formar i educar”

Per tant, se segueix treballant per etapes. Els coordinadors del Sant Quirze de Besora corroboren l’aproximació feta pel seu homòleg al Torelló. “Es tracta d’aplicar continguts segons l’etapa en què estan, segons el nivell”, diu Èric Polo, mentre Àlex Solduga confirma que al club “també agafem (els continguts i metodologia) corresponents a una etapa menor en el femení”. El treball amb elles també “depèn de les jugadores que tinguis”, remarca Clara Puntí, coordinadora del futbol femení a l’OAR Vic, que puntualitza un aspecte que, potser, sí que diferencia la feina que es fa amb els nens i les nenes: “El treball per etapes en masculí és més continuat i, en femení, potser ho trenques una mica i s’han d’adaptar continguts al nivell que tens”.

Ara bé, es treballin uns continguts o uns altres, d’una millor o pitjor manera o fent servir una o altra metodologia, tots tenen clar l’objectiu que volen aconseguir a través del futbol: la formació de les jugadores.

Tot això és conseqüència de la mentalitat que tingui cada club sobre com vol que sigui el seu futbol femení. “Aquí ens importa el nivell formatiu, anar avançant des d’una base i veure la jugadora amb 5 anys i llavors amb 15. D’altres, no els importa donar una formació, perquè en el cas del masculí també busquen el mateix, els resultats i les quotes mensuals”, resumeix Clara Puntí.
Lluís Gutiérrez (director esportiu CF Torelló): “Hi ha hagut una baixada espectacular d’equips de futbol femení aquesta temporada a Osona” / “Ara ve la fornada real de jugadores: hi ha moltes juvenils, hem d’esperar un parell d’anys i s’ha de començar per baix”

Àlex Solduga també fa referència als clubs més grans de la comarca d’Osona quan assegura que, a més d’una formació, busquen “el rendiment immediat” en contra de la prioritat de clubs com el Sant Quirze, que és la de formar i fer que les jugadores se sentin a gust. El coordinador del Torelló llança una queixa i posa de manifest un dels problemes que afecta més negativament al futbol femení de la comarca: “Els equips grans cada vegada en volen més, els clubs que tenen més nenes i en tenen moltes, en volen el doble”. Però al mateix temps destaca un fet positiu, que “som molts més clubs que pensem a formar i educar i això ens compensa (que puguis perdre jugadores que marxen a altres clubs); això no deixarà de passar mai i són pocs que ho fan”.

A més, dedicar-se a la formació comporta un avantatge, segons la coordinadora de l’OAR Vic. “Si formem, tenim menys problemes per desaparèixer; no volem el progrés d’un o dos anys, sinó que vols arribar a tenir totes les categories”, diu Clara Puntí. “Que una jugadora que va començar de petita et demani per anar a jugar amb el sènior demostra que es fan les coses ben fetes”, explica ella.

Menys equips, més qualitat i problemes amb els sèniors

“Hi ha hagut una baixada espectacular d’equips de futbol femení aquesta temporada a Osona”. Així de contundent parla el director esportiu del CF Torelló, Lluís Gutiérrez, que explica que la Federació Catalana de Futbol va promocionar molt el femení fa uns anys a Catalunya per un motiu econòmic. En el futbol masculí ja havia arribat al límit de llicències i, per tant, de fitxes a cobrar, mentre que el femení era un mercat per explotar. “Tot són diners”, resumeix.
Àlex Solduga (coordinador Sant Quirze Besora): “Hi ha equips que busquen un rendiment immediat; la nostra prioritat és formar, no podem competir” / “Esperem poder garantir que les nenes que hi ha ara estiguin contentes i no arribin a una etapa sense equip”

El seu company de club intenta trobar una explicació a la baixada d’equips i confessa que “no s’estan fent bé les coses; el femení estava creixent molt ràpid, ara ha parat de créixer i s’està posant al seu lloc. “No era normal que cada any anés pujant tant ràpid”, afirma Jesús Sánchez que, al mateix temps reconeix que “la qualitat (del futbol femení) està augmentant ja que van plegant remeses de jugadores que feia molts anys que jugaven però el que puja és molt potent”. “Ara ve la fornada real de jugadores, hi ha moltes juvenils i hem d’esperar un parell d’anys” per veure-les en un sènior, diu Lluís Gutiérrez.

Precisament part de la davallada d’equips femenins d’Osona més importants s’ha produït a la categoria sénior. Aquesta temporada, a Sant Quirze només en tindran un i destaquen la dificultat de mantenir aquests grups de jugadores perquè “hi ha més competència d’equips”. Àlex Solduga remarca que, “fa set o vuit anys, Sant Quirze era l’única sortida i el futbol femení estava molt bé; ara hi ha la mateixa oferta i categories en altres poblacions”. El seu company Èric Polo diu que les ha perjudicat que “s’han posat de moda altres esports i moltes noies que estaven jugant a futbol ho han deixat”.

Clara Puntí fa el següent diagnòstic per explicar què ha passat amb els sèniors a Osona: “En el moment del boom, la mitjana d’edat dels equips era de 25 anys; la plantilla va continuant i la mitjana puja fins a un punt en què les noies es plantegen si la seva vida personal és més important que el futbol, un esport que et compromet molt, i prefereixen fer una altra cosa”, explica ella, que també té experiència com a exjugadora en aquesta categoria amateur.

Èric Polo (coordinador Sant Quirze Besora): “Hem aconseguit arribar a un bon nivell; hem de mantenir-lo, com a mínim i, si podem, millorar-lo” / “Tenim cert bagatge i el futbol femení comença a ser una cosa més important per a alguns clubs d’Osona”

Una qüestió de prioritats i compromís, que “depèn de cada persona, quan les coses van mal dades, veus a qui li agrada realment el futbol”, diu Èric Polo. “Si la nena que juga en un sènior fa cinc o sis anys que juga a futbol, el compromís és el mateix que els nens; si ha començat als 20 anys i ja és al sènior, no donarà tanta prioritat al futbol”, conclou Jesús Sánchez.

Lluita constant per mantenir el bloc

El futbol femení és una lluita constant, any a any, temporada rere temporada per formar les jugadores i mantenir el bloc d’equips i tècnics que s’hi dediquen. “Esperem en el futur que es mantingui el femení a Sant Quirze, volem garantir que les nenes que hi ha ara estiguin contentes i no arribi una etapa sense equip”, diu Àlex Solduga. Per la seva banda, OAR i Torelló destaquen a través de paraules de Jesús Sánchez que el femení és “no rendir-se, és persistir i creure en allò, no deixar-hi de treballar perquè, si algú ho deixa de fer, anirem a baix”. Osona vol un futbol femení de qualitat per les temporades següents.

Clara Puntí (coordinadora femení OAR Vic): “Si formem, tenim menys problemes per desaparèixer, no volem un progrés d’un o dos anys” / “Potser el Consell Esportiu es podria plantejar fer la competició de benjamí/prebenjamí femení” / “El futbol és un esport que compromet molt i aquí és on han tingut una davallada els equips sènior”
 
@onzemetres
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...